Den här sidan använder så kallade cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

R2R1 1612

Mer information
Längd (cm): 38,5-40
Bredd (cm): 27,5-28,5
Stämpel: (Gustafsberg)
Pannor/m2: 11,8
m2/Pall: 17,9
Lagerplats: SS25-OA23
m2 i lager: 228
Ovanliga pannor från Gustafsbergs Tegelbruk, glaserade i varierande nyanser av brun-grå-svart.
760,00 kr /m2

380 kr / m2 vid köp av hela partiet eller minst 30 m2.
760 kr / m2 vid köp av delat parti mindre än 30 m2.

  • Köp hela partiet eller minst 30 m2 för 380,00 kr /m2

eller

99:- inklusive frakt

99:- inklusive frakt

GUSTAFSBERGS TEGELBRUK som då hette Farsta, anlades på 1640-talet (för att få byggnadsmaterial till det ståndsmässiga stenhuset på Farsta säteri) av dåvarande ägaren Gustav Gabrielsson Oxenstierna. Innan byggnaden var färdig avled dock Gustav, och hans änka Maria De la Gardie drev byggprojektet och tegelbruket vidare. Eftersom tillgången på lämplig lera var god på platsen och utskeppningsmöjligheterna bra, gick tegelleveranser snart även till Årsta slott och Dalarö skans. Stockholm fick också en del tegel från Gustavsberg för utbyggnaden av malmarna.

När stenhuset i Farsta var helt färdigt 1658 ändrade Maria De la Gardie egendomens namn till Gustavsberg för att hedra sin avlidne make. Det äldre namnet Farsta användes dock fortfarande omväxlande efter namnbytet.

Vid ett enskifte 1815 styckades egendomen Farsta-Gustavsberg i två delar, varvid den östra delen kring tegelbruket fick beteckningen Gustavsberg medan området på västra sidan med herrgården behöll det gamla namnet Farsta. Avsikten med delningen var att vid en eventuell försäljning av tegelbruket redan ha detta avsöndrat ur egendomen. Tre år efter egendomsdelningen arrenderade grosshandlare Johan Herman Ohman Gustavsberg. Trots att tegeltillverkningen inte blev framgångsrik beslöt han 1821 att driva verksamheten i större skala. I och med det hade en ny epok i Gustavsberg tagit sin början.

Det tidiga, handslagna teglet från bruket är ljusgult i färgen. Här tillverkade också glaserat tegel med till exempel svart glasyr. En annan specialitet för bruket var stora och svulstiga nockpannor. Mycket av takteglet från Gustavsberg har krossat porslin inblandat i leran. Tegeltillverkningen vid bruket lades ned på 1930-talet.

Stämpel: Gustafsberg