Den här sidan använder så kallade cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Fortsätter du använda sidan accepterar du att cookies används - Läs mer - Ok

Kvalitetssortering

Trots att boden på bilden gjort sitt är många av de handslagna tegelpannorna i prima skick tekniskt sett, det handlar bara om att sålla agnarna från vetet!

Vi har mångårig erfarenhet av både tegeltak och av att bedöma kvalitet på gammalt taktegel. Innan teglet läggs ut till försäljning i nätbutiken sorteras det utifrån kvalitet och sort. Vi kontrollerar då pannorna så att de inte har slagsprickor eller större skador som påverkar utseendet, funktionen eller hållbarheten. Vi tillåter alla former av påväxter och patina så länge det inte äventyrar kvaliteten. Vill du ha ett renare och kanske mer tegelrött utseende på ett väldigt påvuxet parti så erbjuder vi tvättning av teglet.

Vid sorteringen accepterar vi mindre frostsprängningar i teglets yta, i mindre omfattning på maskintillverkat tegel och i större omfattning på handslaget tegel. Räkna med att äldre tegel, både maskintillverkat och handslaget, har större storleksvariationer än nytillverkat. Inom handslagna partier kan det även förekomma flera avvikande fabrikat som dessutom varierar ganska mycket i storlek.